~ Individualna psihoterapija ~

Individualna psihoterapija je proces u kojem osoba zacjeljuje svoje rane, prihvaća sebe i odabire voditi život kakvog sad želi. To je proces koji započinje upoznavanjem klijenta i terapeuta, postavljanjem cilja terapije te stvaranjem odnosa povjerenja. Kako bismo mogli ići dublje i kako bi terapija bila učinkovita, od iznimne je važnosti povjerenje i osjećaj povezanosti s terapeutom, zato je važno birati terapeuta koji nam paše. Klijentima preporučujem obično da se vidimo 3 puta prije nego zaključimo možemo li skupa raditi.

 

Individualna terapija traje 60 minuta i košta 250kn. Može se provoditi uživo ili online (Zoom, Skype..).

1.

Prepoznajem problem s kojim se teško nosim trenutno ili želim raditi na boljem upoznavanju sebe, svojih obrazaca i neke stvari mijenjati kako bih kvalitetnije ispunio svoj život

2.

Odlučujem se obratiti stručnoj osobi koja će biti uz mene dok istražujem kako to da mi je život posložen tako i što mogu učiniti da ga presložim, da mi sada služi i da u njemu više uživam

3.

Dogovaram susret s terapeutom te na prvom susretu, ukoliko će biti potrebe i kasnije, pitam ono što me zanima (što je transkacijska analiza, kako terapija izgleda, što je u redu izreći/pitati – terapijska soba je prostor u kojem možete pitati sve, ali ujedno možete i šutjeti ukoliko je to ono što Vam treba).

4.

Prvih par susreta je rezervirano za upoznavanje terapeuta i klijenta s naglaskom na upoznavanje klijenta (kako to da je tu, što želi postići, kako će znati da je postigao cilj, što ga je vodilo ka ovom). Važno je spomenuti kako se terapija ne zasniva isključivo na promatranju Vašeg djetinjstva, iako je moguće da ćemo govoriti o obrascima koje sad imate, a koji imaju svoje korijene u djetinjstvu. Isto tako, terapija je mjesto na kojem ste slobodni pričati o onom što želite i kad to želite. Terapeut prati Vas.

5.

Kad govorimo o učestalosti odnosno o broju susreta koje bismo eventualno „trebali“ imati, neki uobičajen ritam je jednom tjedno, posebice u početnoj fazi, no i to je podložno prilagodbi, ovisno o potrebama klijenta. Što se tiče samog broja susreta, to je vrlo individualno obzirom da svatko od nas ima neku svoju priču, no  smatra se da je nekih 10 susreta potrebno kako bismo vidjeli promjenu na razini ponašanja, dok je za neke dublje uvide potrebno više od 10 susreta.

6.

Terapija završava u trenutku kad klijent osvijesti da je postigao svoj cilj i zapravo se najčešće ne radi o trenutku već se taj rastanak možemo događati i nekoliko seansi. Isto tako, nakon što ste postigli željeni cilj, uvijek je moguće postaviti novi cilj i raditi na njemu.